Miroljubiva zemljoradnja

 

MIROLJUBIVA ZEMLJORADNJA ZNAČI

PROIZVODITI HRANU, ALI

 

bez-kemijeBez kemije

Primjena kemije znači namjerno miješanje u metabolizam biljaka hormonima i enzimima rasta. Nasuptro tome, Miroljubiva zemljoradnja znači njegu biljaka bez upotrebe pesticida, bez herbicida, bez insekticida, bez fungicida. Isto tako, pri konzumiranju proizvoda, u skladištima i hladnjačama se ne primjenjuju otrovne i štetne tvari. U suvremenim sistemima za provjetravanje i hlađenje ne primjenjuju se otrovne tvari.

bez-umjetnog-gnojivaBez umjetnog gnojiva i tvari za pročišćavanje

Umjetno gnojivo u konvencionalnoj poljoprivredi služi kao "infuzija" sintetički proizvedenim hranjivim tvarima-dušikom, fosforom i kalijem. Međutim, ta ogromna proizvedena količina voća i povrća ostaje neispitana.

bez-gmoBez manipulacije genima!

Zemljoradnici u miroljubivoj zemljoradnji ne pokušavaju "preoblikovati" Božje stvaranje. Oni ne prisiljavaju biljke prilagođavanju čovjekovim potrebama, nego se iz dana u dan trude stvoriti im potrebne uvjete za nesmetan prirodni rast.

bez-stajskog-gnojivaBez čvrstog i tekućeg stajskog gnojiva

Za potporu prekomjernom rastu biljaka na "eko-ekonomijama" se umjesto umjetnog gnojiva najčešće primjenjuje čvrsto i tekuće stajsko gnojivo koje je otpadni produkt industrije uzgoja životinja. Međutim, agresivna osoka je štetna i za prirodnu sredinu jer su u njoj sadržani ostaci antibiotika i druga bakterijska zagađenja, npr. bakterijom escherichia coli. I liječnici kritički gledaju na upotrebu ovog gnojiva. U miroljubivoj zemljoradnji na polja se ne bacaju ni čvrsta ni tekuća stajska gnojiva.

bez-ubijanja-zivotinjaBez ubijanja životinja

U miroljubivoj zemljoradnji nema čuvanja "korisnih" životinja. Na našim imanjima u miru sa ljudima živi mnogo životinja, kao prijatelji i subližnji. Ne zakolje se niti jedna svinja, nijedna krava, nijedna kokoš, nijedna ovca - one ne moraju strahovati od mesarskog noža.

bez-otpada-iz-klaoinicaBez otpada od klanja

Trgovina otpadom od klanja postala je vrlo unosna. I konvencionalna i takozvana "ekološka" zemljoradnja sa zadovoljstvom primjenjuju koštano brašno, vlakna, brašno od rogova i krvno brašno kao alternativu umjetnom gnojivu, a to je dozvoljeno i eko-propisima EU. Međutim, miroljubiva zemljoradnja se i u tome razlikuje od "eko" jer ne koristi brašno od rogova, ni krvno brašno, ni koštano brašno, ni vlakna!

Miroljubiva zemljoradnja znači:

Novi odnos prema ljudima, prirodi i životinjama

Zdrava zemlja, zdravi plodovi, zdrava priroda,

zdrave životinje - zdravi ljudi!

Podneblje ugodno – Za život – Osigurava budućnost!

Uzgoj bez gnojiva i gnojnice

zagovornik je Vaše sigurnosti!

Miroljubiva zemljoradnja je u našem vremenu alternativa industrijaliziranoj poljoprivredi i za klimu štetnog stočarstva. Ovaj revolucionarni način uzgoja bez gnojiva i gnojnica te bez kemikalija nije samo način uzgoja nego i stav prema životu! Već isproban u praksi. Više od 30 godina prakticira ga skupina poljoprivrednika u Spessartu u južnoj Njemačkoj. U Sloveniji već dugi niz godina djeluje Udruga za razvoj miroljubive zemljoradnje koja pokušava taj dobar način uzgoja provoditi u praksi.

Što je miroljubiva zemljoradnja?

Poljoprivrednici miroljubive zemljoradnje se ponovno uče čuti potrebe biljaka i polja, poštujući sve oblike života, a time i raditi zajedno s prirodom. Ne iscrpljivati zadnju snagu iz svojih polja kao što se to često događa u poljoprivredi. Baš suprotno. Obratiti pozornost uglavnom na činjenicu da je tlo opskrbljeno svim prirodnim što je potrebno za zdrav rast biljaka. Samo zdrave biljke mogu napraviti zdravu hranu. Stanje svakog pojedinačnog polja treba se pratiti tokom cijele godine.

"Ono što ne želiš da drugi tebi čini, to nemoj ni ti činiti drugome". Ova misao vodilja iz Govora na Gori Isusa iz Nazareta vrijedi u Miroljubivoj zemljoradnji i za prirodu i za životinje: Kako želim da me tretiraju? - Tako i biljke i životinje žele biti tretirane. Što je potrebno polju? Kako je biljci? Za poljoprivrednika, mlinara i pekara tu spada i sljedeće: "Ja sam želim ostati zdrav – dakle i svojim klijentima ću ponuditi zdravu hranu." Tako je uzgoj biljaka bez kemije logična posljedica miroljubive filozofije. Zaštititi biljke u Miroljubivoj zemljoradnji znači ojačati ih npr. kamenim brašnom, isjeckanim zelenilom i posebno pripremljenom krušnom kašom. Jer, zdrave biljke imaju prirodnu snagu otpornosti.

Koristeći namirnice iz miroljubive zemljoradnje unosimo u sebe mir i prirodnu snagu koju smo mi sami prethodno dali polju. Postupajući sa zemljom miroljubivo i pazeći na njene potrebe pazimo i na sebe same.